fbpx


#ERIKSMINDEEFTERSKOLE #LIGEVÆRD
#KREATIVITET #MUSIK #BEVÆGELSE
#TEATER #MENNESKELIV #KULTUR
#KUNST #HÅNDVÆRK #FORUNDRING

Så er årets teaterprojekt skudt igang på Eriksminde, og alle er i fuld sving med både lys, lyd, rekvisitter, scene og performance.


Glæd jer til forestillingerne og følg med i tilblivelsen af forestillingen på Facebook og Instagram.

Forestillinger
17. januar – tidligere elever
22. januar – offentligheden
24. januar – forældre

Arbejdet skrider frem

Som alle andre efterskoler holder Eriksminde åbent hus onsdag den 8. januar 2020 kl. 18 – 21.

Det er en mørk og kold tid, men I bliver budt indenfor i varmen til en rundvisning ved et par elever, en præsentation af Eriksminde ved forstanderen (kl. 18, 19 og 20) og en efterfølgende snak med en af skolens lærere over en kop varm kaffe.

Vær velkommen.

 

Efterskolernes Dag
Søndag 29. sep. 2019 kl. 13 – 17

Eriksminde Efterskole holder åbent hus søndag 29. sep., hvor alle er velkomne til et kig og en snak.

Kom og tjek din mavefornemmelse, når du bliver vist rundt af vores elever, får et lille kig ind i de mange kreative værksteder og får en snak med en af skolens lærere.

Kl. 13 og kl. 15 fortæller forstander, Lynge Korsgaard om Eriksminde og hvad vi står for.

TILMELDING

Dannelse med Hånd – Ånd – Hjerte

Fremtiden ser ud til at blive mere og mere digital og algoritmebaseret – eller gør den? Ligegyldig hvilke veje fremtiden bringer, er det vores opgave at klæde de unge mennesker på til en fremtid vi ikke kender.  Fremtiden har brug for hele mennesker, der har en egen dømmekraft og et eget værdikompas. Fremtiden har brug for unge mennesker, der er dannet med hånd, ånd og hjerte.

Program

09:00 – 09:30 Ankomst og kaffe
09:30 – 10:00 Morgensang
10:00 – 11:30 Foredrag m. professor emeritus Ove Korsgaard , “At danne sig er at løfte sig – men hvordan?”
11:30 – 12:00 Nyt fra Efterskoleforeningen
                      Regionen
                      Styrelsen

12:00 – 12:30 Frokost
12:30 – 15:00 Workshops      

 

 

TILMELDING

Workshops:

Abstraktioner i akrylmaleri

Farverne, følelserne og forestillingsevnen Tre praktiske øvelser, der på hver sin måde kan lede ind i og samles i det abstrakte/ ekspressive maleri. Mulighed for udveksling af erfaringer mht. billedbetragtning.  

Mille Tarp Jørgensen er en mester i at bruge hånd, ånd og hjerte i hendes undervisning. I 30 år har hun hjulpet elever med at udtrykke sig billedligt. Mille er ansat som timelærer på Eriksminde  

Analog fotografi.

To forskellige indgange til det sort/hvide portræt. Fra det iscenesatte til det intuitive.

Peter Klode er fotograf og har 30 års erfaring som underviser i foto. Peter er ansat som timelærer på Eriksminde  

Keramik

Keramik med hoved, hånd og hjerte tager udgangspunkt i keramikværkstedet som et hjemligt og inkluderende opholdsrum. Undervisningen tager sit afsæt i en balance mellem teknik, materiale og kunstnerisk inspiration. I vil på workshoppen få et lille indblik i ovenstående og på egen krop opleve arbejdsgangen i værkstedet med en lille opgave.

Kirsten Jæger har i 25 år dyrket utallige keramikerspirer som lærer på Eriksminde. Kirsten er derudover professionel keramiker og udøvende kunstner  

Naturfag

For at løse fremtidens mange udfordringer har vi brug for hele mennesker med veludviklede kompetencer inden for science, teknologi, engineering og matematik.

Det naturvidenskabelige videnscenter “Astra” kommer og fortæller om hvordan vi skal styrke talentudviklingen i naturfag, så eleverne har bedre plads til at udfolde sig og udnytte deres potentiale.

Astra er det nationale naturfagscenter i Danmark. Astra har fokus på at styrke undervisningen i de naturvidenskabelige fag til gavn for hele samfundet.

Rasmus Bejder brænder for naturfag. Udover at værer naturfagslærer på Frijsenborg Efterskole, er han også primus motor på naturfagsnetværket her i regionen. 

 

Trædrejning

Slip hånd og ånd løs i træværkstedet. Prøv kræfter med trædrejning og lav fx en skål, æske eller et smykke – mulighederne er endeløse.

Vitus Grønborg er i gang med at uddanne sig til snedker. På Eriksminde fik han som elev øjnene op for hvad hans hænder kunne i træværkstedet. Vitus er ansat som timelærer på Eriksminde  

Det Digitale Bevidstheds-show 

Mikkel Vinthers forsøger at sætte hele den digitale verdens udfordringer på landkortet og tage diskussionen fra der, hvor vi lander. Det kommer til at handle om algoritmer, digitale data-fodspor og den bagvedliggende opmærksomhedsøkonomi. Det kommer til at handle om Grundtvig og Hal Koch og om manglen på ’digitalt medborgerskab’ – og du kommer til både at lytte og diskutere, synge og bidrage. På baggrund af Mikkels erfaringer med de Digitale Ambassadører, 12 unge, der underviser på efterskoler i digital dannelse, skal vi diskutere og arbejde med efterskolernes rolle og muligheder i undervisningen om den digitale verdens udfordringer. 

Mikkel Vinther er højskolelærer på Krogerup Højskole og projektleder for de Digitale Ambassadører på Københavns Universitet.  

Podcast – lavet med hånd(ører), ånd og hjerte

Vi skal lege os frem til, hvordan vi med en digitaliseret verden kan hjælpe unge med at blive klogere på livet og sig selv. Vi skal i workshoppen selv producere nogle korte podcasts, hvor der vil være fokus på formidling og oplysning gennem lyd, historiefortælling, samtale og diskussion. Der kræves ingen tekniske kompetencer for at deltage

Jonas Landin Ohnemus arbejder med podcast på mange planer. Udover at undervise i det, producerer han også selv popdcast med fokus på den gode fortælling. Jonas er lærer på Eriksminde Efterskole

TILMELDING

Tale ved starten af skoleåret 2019-2020
v/ forstander Lynge Korsgaard

Rapporter om klimaet
“Alkohol, kaffe og slik er større klimasyndere end oksekød”. Sådan stod der på DR´s hjemmeside for 10 dage siden. Artiklen er lavet på baggrund af en rapport, der er lavet af forskere fra Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet. Rapporten viser, at alkohol, kaffe og slik står for 28% af det samlede klimaaftryk fra danske fødevarer – hvorimod den (tidligere) store synder oksekød kun står for 11-15%.
I artiklen bliver der beskrevet, at samtidig med at alkohol, kaffe og slik udgør 28% af klimaaftrykket, så er det alt sammen fødevarer, som vi godt kan undvære – og faktisk vil have godt af at undvære.
Vi drikker rigeligt kaffe i Danmark. På verdensplan er det kun finnerne, der spiser mere slik end os. Og så er Danmark et af de lande i Europa, der drikker allermest alkohol pr. indbygger. I 2016 blev der solgt 8 rammer øl til alle, og så kommer vin og spiritus oveni.
Seniorforsker fra DTU og medforfatter til rapporten Ellen Trolle siger: “Der vil altså være tale om at slå to fluer med et smæk, fordi det også forbedrer vores generelle sundhedstilstand, hvis vi skærer ned på indtaget af nydelsesmidlerne”
Ministeren Mogens Jensen er også citeret i artiklen – for det er en alvorlig problematik, der (muligvis) skal tages hånd om.

Artiklen kom samme dag, som en anden rapport blev udgivet. Det er FN’s klimapanel, der fortæller, at jordens økosystem er presset af overforbrug og klimaforandringer, og at det er nødvendigt at foretage nogle radikale ændringer af vores fødevareproduktion.
25-30% af alle fødevarer der bliver produceret er spild. De bliver aldrig spist og er derfor fuldstændig ligegyldig madproduktion, der udpiner jorden og udleder unødvendig meget CO2.
Klimapanelets rapport blev vidt og bred taget op i medierne – og artiklen “Alkohol, kaffe og slik er større klimasyndere end oksekød” er med til at pege på, hvor vi skal tage fat,for at gøre noget ved problemet… Eller er den?

For fem dage siden kom Information med en artikel, der fortalte, at dem, der har betalt for rapporten om alkohol, kaffe og slik, er Kvægafgiftsfonden. Det er en fond, der har som erklæret mål at “styrke oksekødssektoren og kvægbrugets udvikling og konkurrenceevne”. Udover at Kvægafgiftsfonden har betalt for rapporten, så har landbrugets interesseorganisation Landbrug & Fødevarer og slagteriet Danish Crown siddet i projektets styregruppe og været med til at formuleret forskerens opgave.
I artiklen fra Information sætter flere eksperter spørgsmålstegn ved en lang række metodiske problemer ved rapporten. Bl.a at det er den samlede klimabelastning for øl, vin, slik, kaffe, te, sodavand og andre søde sager, der er sat overfor det enkelte kødprodukt danskproduceret oksekød. Debatten raser. Forskerne siger, at konklusionen er indiskutabel. Eksperter siger, at rapporten er fuld af fejl og ubrugelig.

Tilbage står vi. Borgeren. Forbrugeren. Den helt almindelige dansker. Hvad skal vi tro på? Vi er prisgivet, for forskellige eksperter med forskellige holdninger siger forskellige ting. Og dette eksempel med oksekødet er langt fra det eneste. I 2015 sendte TV2 en dokumentar “De vaccinerede piger”, der satte fokus på en gruppe piger, der har fået hovedpine og kvalme som bivirkning af deres HPV-vaccine. Dokumentaren blev senere nomineret til den fornemme Cavling-pris. Det, der er, er, at der er ingen evidensbaseret forskning, der bakker pigerne op. Der er ingen, der betvivler, at de lider, men ingen har kunne koble det sammen med HPV-vaccinen. Antallet af vaccinationer mod livmoderhalskræft styrtdykkede i Danmark. I 2012 fik 90% af alle 12årige piger vaccinen, i 2016 var det tal 25% stik imod råd og vejledning fra læger, sundhedsfolk og eksperter.

Sandheden er blevet subjektiv. Der er ingen sandhed, alt er løgn, og alt er sandt. Så hvor efterlader det os? Ja egentlig efterlader det os ret alene. Det er op til os selv, hvad vi skal tro på, og hvordan vi skal handle.

Onkel Joakim
I mandags startede min ældste søn Bue i skole. Og apropos rapporter og eksperter så fulgte der selvfølgelig en rapport med til dette års skolestart. Overskriften på DR lød “Ny rapport: Dårlig skolestart kan skade chancer for job og uddannelse senere i livet”. Endnu en ting, man kunne gå op i og bekymre sig om… men jeg vil meget hellere fortælle, hvad vi lavede i sommerferien eller rettere ,hvad Bue lavede.
Bue har brugt store dele af sin sommerferie på at læse i mine Anders And bøger. Ja… jeg er vild med Anders And – eller rettere, jeg er vild med “Don Rosas” Anders And historier. Og faktisk helt specifik er jeg vild med hans 12 kapitler lange fortælling “Her er dit liv Joakim”, der beskriver Onkel Joakims lange og vilde liv fra det skotske højland til pengetanken på Hestebremsebakken. Bue har bladret og bladret, og en gang imellem har jeg fået lov at læse med.

Onkel Joakim har altid facineret mig. Han startede som 10årig med at tjene sin første mønt ved at bruge en halv time på at pudse grøftegraver McSenneps mudrede sko. McSennep betaler den besvimede Joakim med en ubrugelig dansk 25-øre og bliver derfor taget ved næsen – den 25-øre, der følger ham resten af livet som hans lykkemønt.
Men for Joakim er det faktisk ikke en lykkemønt. Han har aldrig brugt lykke i hans opbygning af hans handelsimperium. Han har brugt hårdt arbejde og slid og slæb. For ham er 25-øren en genstand, der evig og altid vil minde ham om, at han vil tjene sine penge på ærlig vis, og at han ikke kan stole på nogen som helst. Han er alene.

I “Her er dit liv Joakim” rejser den unge optimistiske og håbefulde Joakim til amerika for at finde lykken – som for ham betyder at blive rig. På hans rejse sejler han flodpram, bliver cowboy,i Afrika og Australien og tilbage i Skotland ,indtil han bliver guldgraver i Klondike.
I Klondike arbejder han utrætteligt i en ensom dal på at nå sit mål – at finde guld og blive rig. Da han på et tidspunkt vil skræmme nogle andre håbefulde guldgravere væk, tager han en stor mudret sten, som han vil kaste efter dem, men den er for tung at kaste. Han indser, at den må være af guld. Han løber hen for at vaske mudderet væk – for at se, om det er guld. Men han stopper og kommer i tvivl. Han tænker for sig selv “Hvis det virkelig er guld, så vil min søgen være omme! Jeg vil være rig, men jeg vil aldrig blive den samme person igen!” Joakim begynder og tvivle på sin egen sandhed. Han begynder at tvivle på, hvem han virkelig er – og hvad han vil blive. Han fortsætter “Vil luften blive friskere? Vil solen skinne klarere? Vil stjernehimlen fylde mig med endnu større undren? Eller vil jeg miste glæden ved alle disse ting” Han slutter af med tankeboblen “Ønsker jeg virkelig at blive… rig?” Kapitlet om Klondike slutter med, at Joakim ikke kan stå for fristelsen. Han knuser det størknede mudder med sine hænder og opdager en massiv guldklump på størrelse med et gåseæg.
Herefter er der kun en vej for Joakim. Jo flere penge han får, desto mere korrumperet bliver han. Han mister sin familie, han mister sine venner, han mister sig selv i hans mål efter at blive den rigeste And i verden. For Joakim bliver der én sandhed. Intet kan få ham væk fra den sandhed. Han bliver forblændet. Han opnår at blive verdens rigeste and – men mister alt på sin vej. Det er i hvert fald her, jeg lader jer hænge. Hvad der sker i 12. kapitel, det må I selv finde ud af.

Jeres sandhed
Der er altså mange ting at forholde sig til.
Vi er alene med sandheden. Men vores sandhed må ikke blive det eneste rigtige.
Du skal lytte til råd fra eksperter men ikke tro på alt, hvad du hører.
Du skal være åben i dit sind uden at være naiv i din tilgang.
Det er ikke let.

At I er kommet her i dag betyder, at I har taget et valg. Det har krævet mod. Nogle af jer har måske været i tvivl, om I har valgt rigtigt. Nogle af jer er måske stadig i tvivl. Og det kan være sundt at tvivle – men tvivlen kan også være det, der gør, at man ikke kan se rigtig. I en verden, hvor alt er sandt – eller intet, er det nemt at blive i tvivl. Du skal selv navigere i den tvivl, tro på dig selv og handle. I har handlet ud fra, hvad I tror er rigtigt – og dermed bliver det rigtigt – for jer.
Med det år, I starter nu, vil jeg og alle de andre ansatte på skolen være med til at klæde jer bedst muligt på til en fremtid, der er fyldt med uendelig mange sandheder og meget tvivl.
Uddannelse og livsoplysning, folkelig oplysning og demokratisk dannelse er det middel, vi har imod den tvivl. Det middel, vi har imod racisme, antidemokratiske kræfter, internet-trolde, Trumpister, terrorister og andre, der vil splitte os.

Fællesskab, håb og kærlighed er stærkere end ensomhed, frygt og had.
Vær åben i jeres møde med os og hinanden.
Lyt til hinanden og bliv klogere på jer selv.
Giv hinanden en chance.
Tro på jer selv.
…og hav mod til at være i forandring.
Det tager jeg lige en gang til – for det er vigtigt.

Fællesskab, håb og kærlighed er stærkere end ensomhed, frygt og had.
Vær åben i jeres møde med os og hinanden.
Lyt til hinanden og bliv klogere på jer selv.
Giv hinanden en chance.
Tro på jer selv.
…og hav mod til at være i forandring.

Vi har ikke sandheden, så den kan vi ikke give jer.
Men jeg vil gøre alt, for at I med dette år vil opdage, at luften blive friskere. At solen vil skinne klarere. At stjernehimlen vil fylde jer med endnu større undren. At opleve det er langt større end sandheden.
Lad mudderstenen være muddersten og forbliv jer selv… eller bliv jer selv.

Velkommen til Eriksminde Efterskole

Eriksmindetræf på Sjælland

 

Tidligere elev, Mads Hedegaard årg. 1994-1995, og tidligere forstander Per Slyngborg, årg. 1990-2014, inviterer til Eriksmindetræf på Charlottenlund Slot. Der præsenteres et spændende program med både tidligere elever og tidligere ansatte. Musik, udstilling, digtoplæsning, foredrag, sangtime, middag, samvær.

Læs meget mere på billetknappen nedenfor

KØB BILLET

Læs Lynge Korsgaards tale
ved afslutningen af skoleåret 18-19

Elevforeningen ved Eriksminde Efterskole arrangerer igen i år en weekend i starten af august, hvor tidligere elever kan mødes på tværs af årgange og nyde gensynet med skolen, værkstederne og stemningen fra efterskoletiden.

Tag en gammel holdkammerat i hånden brug en weekend på Eriksminde

 

LÆS MERE og KØB BILLET
på elevforeningens hjemmeside

UPDATE
Se billeder fra udstillingen

I Den Rå Hal kan du den 15. maj opleve essensen af sprudlende, poetisk og provokerende ungdom, når Eriksminde Efterskole udstiller. Det er råt og smukt og præsenterer et halvt års kreativt tankemylder og hårdt arbejde.

På Eriksminde Efterskole arbejder eleverne kreativt på alle fronter, og en af de fronter er elevernes kreative hovedopgave, som vi ganske enkelt kalder Eriksminde-opgaven.

Det er en grundig og fordybende proces, hvor eleverne selvstændigt skal udtrykke sig igennem deres kreativitet i spændet mellem kunst og håndværk.

15. maj kl. 16 – 19, Den rå Hal, Godsbanen, Aarhus